Asian tourists on board DFDS vessel

Dansk design og de norske fjorde slår Den Lille Havfrue

​​​​​​

Skandinavien oplever i disse år en massiv vækst i asiatiske besøgende. Et frugtbart samarbejde mellem DFDS og en række skandinaviske turismeoperatører har været med til at åbne portene til det hastigt voksende marked. Vi tog en tur med Pearl Seaways fra København til Oslo for at møde de asiatiske gæster.   

​​​​Den friske havluft nipper i kinderne, mens Pearl Seaways glider roligt gennem fjorden. Nattens mørke har stadig overtaget, men bag klipperne på landjorden anes morgenrødens tavse kamp med mørket. En kinesisk familie på fire har trodset kulden og er stået tidligt op for at iagttage det betagende scenarie fra skibets bagbord. De har glædet sig til netop denne indsejling, og deres kæmpestore kameraer knipser uophørligt, mens landskaberne glider forbi.

Asian tourist taking picture on board DFDS vessel

Den kinesiske familie på dækket er blot nogle af de mange gæster fra de asiatiske lande, som i disse år søger mod skandinaviske breddegrader. De kommer for at opleve vores flotte natur, især de norske fjorde, shoppe unikke designervarer og udforske vores kulturfyldte hovedstæder, fortæller Flemming Bruhn, som er direktør i VisitDenmark.

Ifølge VisitDenmark stod asiater i 2016 for 600.000 overnatninger i Danmark - en fordobling siden 2010. Især kinesere står for et stort antal overnatninger, og de er en interessant kundegruppe for en udbyder med et produkt som det, DFDS tilbyder.

"Kineserne er ofte ikke så rejsevante som japanerne, så de vil gerne opleve de helt klassiske seværdigheder i København. Den Lille Havfrue, Nyhavn og Amalienborg, for eksempel. De fleste kinesere kommer hertil i grupper på en rundrejse, hvor de kommer rundt i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Her står DFDS med et meget attraktivt produkt, fordi sejlturen er en nem og naturlig vej rundt mellem de to lande. Det er samtidig et godt produkt, fordi det taler både til de erfarne rejsende og til grupperne," mener Flemming Bruhn.

De søde frugter af en målrettet indsats

At cruiset mellem København og Oslo er attraktivt for asiaterne, er i den grad gået op for DFDS, som i disse år oplever en stor tilstrømning af asiatiske turister. Fra 2015 til 2016 har rederiet set en vækst på grupperejsende fra Thailand på 46 procent, mens antallet af grupperejsende sydkoreanere er steget med 33 procent.

Den samlede vækst på gruppesalget er 7 procent fra 2015 til 2016, mens salget af individuelle, onlinebookede rejser på tre år er vokset med imponerende 51 procent. Det er frugterne af en stor turismefremmende indsats på de asiatiske markeder over en længere periode, som nu kan høstes, fortæller Hancy Anna Djurhûûs, som er Head of International Market hos DFDS i København.

Asians travelling with DFDS

"Vi ser indsatsen som et fælles stykke arbejde med andre nordiske aktører og konkurrenter, hvor vi på workshops i Asien har solgt Norden som en samlet destination og sammen har skabt et solidt og fælles nordisk brand, som har styrket gruppesalget. På onlinesiden har vi været gode til at få fat i den yngre målgruppe, som typisk booker rejsen selv, via tilstedeværelse på de sociale medier, hvor målgruppen færdes. Vi vækster online dag for dag, og vi kan allerede nu konstatere, at vores fastsatte mål for 2017 er nået," fortæller en begejstret Hancy Anna Djurhûûs, som samtidig ser et stort uudforsket potentiale i Asien og en rejse, der først kun lige er begyndt.

På Pearl Seaways er det blevet tid til at gå ombord i den store aftenbuffet i restaurant Seven Seas. En gruppe rejsende fra Hong Kong er blandt de første til at indtage buffetområdet, og den varierede og farverige buffet bliver flittigt dokumenteret af telefoner og knipsende kameraer. Hurtigt retter opmærksomheden sig dog mod den store skaldyrsbuffet, hvor der hurtigt opstår en lille kø af turister fra Hong Kong. De friskkogte muslinger, rejer og krebs fylder efterfølgende godt på mange af de tallerkener, der bæres med tilbage til bordet.

Asian tourist choosing food in a buffet on board DFDS vessel

Natur, kultur og masser af skaldyr

Køen ved skaldyrsbuffeten er ingen tilfældighed. Asiaterne elsker nemlig de fisk og skaldyr, som fås på vores breddegrader, og de forventer at møde dem på skibets aftenbuffet. Den forventning har DFDS taget seriøst, fortæller Hancy Anna Djurhûûs.

"Vi har investeret i en gennemgående opgradering af buffeten, og især på seafood-siden har vi brugt ekstra kræfter på at møde og overstige de asiatiske gæsters høje forventninger til lækre skandinaviske fisk og skaldyr. Derudover har vi via infofoldere og tydelig skiltning gjort en ekstra indsats for at lære dem, hvordan man begår sig i en nordisk buffetkultur. Det kan vi allerede nu aflæse i et formindsket spild af mad ombord."

Glæden ved de skandinaviske fisk og skaldyr er bare en af de mange ting ved Skandinavien, som begejstrer Ivan Tang og hans kone. De er fra Hong Kong og er en del af en større grupperejse rundt i Skandinavien. Det er deres første tur med Oslobåden, men for fire år siden var de her på egen hånd, hvor de blandt andet oplevede de majestætiske norske fjorde omkring Bergen.

"Vi er kommet tilbage for at opleve den flotte natur heroppe, som er meget anderledes end den, vi kommer fra. Jeg er historielærer, så der er også en rig kultur og historie i byerne, som jeg er meget interesseret i at opleve. Smukke slotte, karakteristiske bygninger og gode museer er der mange af, og så er vi glade for maden. Denne gang har vi prøvet flæskesteg, sild og fiskefilet med remoulade," fortæller Ivan Tang, som sagtens kunne forestille sig at tage turen igen om et par år. Næste gang vil han selv stå for planlægningen af rejsen, siger han.

Fælles strategi betaler sig

Stigningen i rejselystne kinesere som Ivan Tang kan i høj grad mærkes i Norge, hvor kineserne står for klart det højeste antal overnatninger i de skandinaviske lande. Den succesfulde tiltrækning af de kinesiske turister skyldes dels rettidig omhu og dels et stærkt samarbejde mellem de nordiske turismeoperatører, mener Per Holte, som er specialrådgiver i Innovasjon Norge, som profilerer norske rejsemål i udlandet.

"Vi var tidligt ude i 2004, da kineserne fik tilladelse til at rejse ud af landet. Det er stadig et meget sultent marked, og vi har været gode til at markedsføre Norges unikke sider overfor kineserne. Men ingen gør noget alene i Kina, så i stedet for at konkurrere, har vi satset på at oparbejde et stærkt fælles samarbejde mellem de nordiske turismeoperatører. Sammen har vi fået rigtig godt fat i de 40-50 kinesiske turarrangører, som står for at sende tæt på 80 procent af de kinesiske turister til Norden.

Asian tourists on board DFDS vessel

Tidligere kombinerede kinesiske turister Skandinavien med for eksempel Tyskland eller Frankrig. Nu bruger de i højere grad hele deres ferie i de nordiske lande til gavn for os alle," fortæller Per Holte.

Det kan de skrive under på i Bergen. I den gamle verdenskulturarvsby og indgangen til de norske fjorde har man oplevet en fantastisk stigning i antallet af besøgende fra Asien, fortæller direktør Ole Warberg fra Visit Bergen. Især kinesere har markeret sig positivt. Den fælles nordiske brandingstrategi har betalt sig fuldt ud, mener Ole Warberg.

"For fire år siden havde vi 4.000 kinesiske turister. I 2016 havde vi 40.000. Det er vores fælles strategi med blandt andet DFDS om at brande Norden som ét samlet produkt, der betaler sig nu. Når folk kommer til Norden, så besøger de sjældent kun ét land. De besøger flere. Derfor er samarbejdet en god strategi, som helt sikkert vil blive forstærket i de kommende år. Asien er stadig et udviklingsmarked, hvor folk langsomt bliver mere rejsevante, og vi tror, at der stadig er rigtig meget forretning at hente her, både i forhold til grupper og individuelle rejsende."

Tourists shopping on DFDS ferry

Den udvikling er også oplevelsen hos VisitDenmark. I dag fordeler antallet af asiatiske grupperejsende og individuelle rejsende til Danmark sig med cirka 80 procent i grupper og 20 procent individuelle, fortæller direktør Flemming Bruhn.

"Lige nu finder mange asiater stadig en tryghed ved at bestille gennem rejsebureauer. Men en ny generation af rejsevante og selvstændige asiatiske rejsende er på vej, og fremover vil vi se de individuelle rejser udvikle sig enormt. Det ser vi blandt andet hos japanerne og koreanerne, som ofte rejser selv og allerede er nået et skridt dybere i fascinationen af det skandinaviske. De er i højere grad interesserede i dansk design, livsstilsshopping i Illum og en tur på Louisiana frem for at se Den Lille Havfrue og Amalienborg."

Den nye generation af yngre selvstændige rejsende møder vi i den unge Elan Xiong, som stammer fra provinsen Jiangsu i nærheden af Shanghai. Hun studerer i Schweiz og er sammen med to veninder taget på en uges ferie til København og Oslo.

Asian tourists enjoying drinks on DFDS ferry

"Indtil videre har turen klart overgået mine forventninger. Det er nemt at rejse her, og folk er venlige og imødekommende. De smukke huse i Nyhavn og især den simple og elegante indretning, som vi har set mange steder i København, har været meget imponerende. Alle restauranter har set vildt lækre og tjekkede ud, og man kan bare se, at der er lagt vægt på detaljerne. Nu glæder vi os til at se Oslo og noget af den berømte norske natur."

Klokken er 9.45 og Pearl Seaways er i havn. Gæsterne forlader skibet og går ud af ankomsthallen, hvor Oslo byder velkommen med frostklart vintervejr i en tåge der langsomt letter. De asiatiske turister fotograferer ivrigt omgivelserne og træerne, som er komplet dækket af den fineste rimfrost. Elan Xiong og veninderne går beslutsomt ind mod byen, mens Ivan Tang og hans kone går ombord i den ventende turistbus, som skal bringe dem videre på deres skandinaviske eventyr. De vinker. Glæden og deres forventningsfulde smil får Oslos vintervejr til at føles adskillige grader varmere.

Photo credit: Linda Johanson

 

close