Asian tourists on board DFDS vessel

Dansk design og de norske fjordene slår Den lille havfrue

​​

Skandinavia har de siste årene opplevd en massiv økning i besøkende fra Asia. Et fruktbart samarbeid mellom DFDS og en rekke skandinaviske turistoperatører har vært med på å åpne portene til det hurtigvoksende markedet. Vi tok en tur med Pearl Seaways fra København til Oslo for å møte de asiatiske gjestene.

Den friske havluften biter i kinnene mens Pearl Seaways glir rolig gjennom fjorden. Nattens mørke har fremdeles overtaket, men bak åsene på land anes daggryets tause kamp mot natten. En kinesisk familie på fire har trosset kulden og stått opp tidlig for å beundre det praktfulle synet fra babord side. De har gledet seg til nettopp denne innseilingen og med kjempestore kameraer knipser de uopphørlig mens landskapet glir forbi.

Asian tourist taking picture from the vessel

Den kinesiske familien på dekket er bare noen av de mange gjestene fra asiatiske land som i senere år har søkt mot Skandinavia for å feriere. De kommer spesielt for å oppleve den flotte naturen vår, særlig de norske fjordene, kjøpe unike designprodukter og utforske våre kulturrike hovedsteder, forteller Flemming Bruhn, som er direktør i VisitDenmark.

Ifølge VisitDenmark stod asiater for 600 000 overnattinger i Danmark i 2016 – en fordobling siden 2010. Særlig står kinesere for et stort antall overnattinger og de er en interessant kundegruppe for en leverandør med et produkt som det DFDS tilbyr.

«Kineserne er ofte ikke så reisevante som japanerne, så de vil gjerne oppleve de klassiske severdighetene i København. Den lille havfrue, Nyhavn og Amalienborg, for eksempel. De fleste kinesere kommer hit på gruppeturer som reiser rundt i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Her har DFDS et svært attraktivt produkt, fordi seilasen er en enkel og naturlig vei mellom Norge og Danmark. Det er også et godt produkt, fordi det tiltaler både erfarne reisende og grupper», mener Flemming Bruhn.

Fruktene av en målrettet innsats

At cruiset mellom København og Oslo er attraktivt for asiatene, er i høy grad gått opp for DFDS, som i de senere årene har opplevd stor tilstrømning av asiatiske turister. Fra 2015 til 2016 har rederiet sett en økning av gruppereisende fra Thailand på 46 %, mens antall gruppereisende sørkoreanere har steget med 33 %.

Den samlede økningen av gruppesalget er 7 % fra 2015 til 2016 mens salget av individuelle reiser bestilt over nettet har vokst med imponerende 51 % på tre år. Det er fruktene av en stor turismefremmende innsats på de asiatiske markedene over en lengre periode som nå kan høstes, forteller Hancy Anna Djurhûûs, som er sjef for det internasjonale markedet hos DFDS i København.

Asians travelling on DFDS ferry

«Vi ser innsatsen som et felles arbeid med andre nordiske aktører og konkurrenter. På workshops i Asia har vi solgt Norden som en samlet destinasjon og sammen skapt et solid og felles nordisk varemerke som har styrket gruppesalget. Når det gjelder Internett har vi vært flinke til å ta tak i den yngre målgruppen, som vanligvis bestiller reisen selv, via tilstedeværelse på sosiale medier, hvor målgruppen ferdes. Vi øker på nettet dag for dag og vi kan allerede nå konstatere at vårt fastsatte mål for 2017 er nådd», forteller en begeistret Hancy Anna Djurhûûs, som samtidig ser et stort uutforsket potensiale i Asia og en reise som bare så vidt er begynt.

På Pearl Seaways er det på tide å gå til den store kveldsbufféen i restaurant Seven Seas. En gruppe reisende fra Hong Kong er blant de første til å innta bufféområdet, og den varierte og fargerike bufféen blir flittig dokumentert av telefoner og knipsende kameraer. Oppmerksomheten retter seg likevel raskt mot den store skalldyrsbufféen, der det snart oppstår en liten kø av turister fra Hong Kong. Det varer ikke lenge før mange av tallerkenene bugner av nykokte blåskjell, reker og kreps og bæres tilbake til bordet.

Tourist in a buffet on DFDS vessel

Natur, kultur og masse skalldyr

Køen ved skalldyrsbufféen er ingen tilfeldighet. Asiatene elsker nemlig fiske- og skalldyrarter som finnes på våre breddegrader og de forventer å se dem på skipets kveldsbuffé. Den forventningen har DFDS tatt seriøst, forteller Hancy Anna Djurhûûs.

«Vi har investert i en gjennomgående oppgradering av bufféen. Særlig når det gjelder sjømat har vi brukt ekstra krefter på å møte og overstige de asiatiske gjestenes høye forventninger til lekre skandinaviske fisk og skalldyr. Dessuten har vi gjort en ekstra innsats ved hjelp av informasjonsbrosjyrer og tydelig skilting for å informere dem om den nordiske buffékulturs uskrevne regler. Det kan vi allerede nå se resultatet av i form av redusert matavfall om bord.»

Gleden over skandinavisk fisk og skalldyr er bare en av de mange tingene ved Skandinavia som begeistrer Ivan Tang og konen hans. De er fra Hong Kong og er en del av en større gruppereise rundt i Skandinavia. Det er deres første tur med Oslobåten, men for fire år siden var de her på egen hånd, hvor de blant annet opplevde de majestetiske norske fjordene rundt Bergen.

«Vi har kommet tilbake for å oppleve den flotte naturen her oppe, som er veldig annerledes enn den vi kommer fra. Jeg er historielærer, så jeg er også svært interessert i å oppleve den rike kulturen og historien i byene. Vakre slott, karakteristiske bygninger og gode museer er det mange av, og dessuten er vi glade i maten. Denne gangen har vi prøvd fleskestek, sild og fiskefilet med remulade», forteller Ivan Tang, som godt kan forestille seg å ta turen igjen om et par år. Neste gang vil han selv stå for planleggingen av reisen, sier han.

Felles strategi betaler seg

Stigningen i antall reiselystne kinesere som Ivan Tang kan i høy grad merkes i Norge, hvor kineserne står for det klart høyeste antall overnattinger i de skandinaviske landene. Den vellykkede tiltrekningen av kinesiske turister skyldes dels nøye planlagt timing og dels et sterkt samarbeid mellom de nordiske turistoperatørene, mener Per Holte, spesialrådgiver i Innovasjon Norge, som profilerer norske reisemål i utlandet.

«Vi var tidlig ute i 2004, da kineserne fikk tillatelse til å reise ut av landet. Det er ennå et svært sultent marked og vi har vært flinke til å markedsføre Norges unike sider overfor kineserne. Men ingen gjør noe alene i Kina, så i stedet for å konkurrere, har vi satset på å opparbeide et sterkt felles samarbeid mellom de nordiske turistoperatørene. Sammen har vi fått opprettet et svært godt forhold til de 40–50 kinesiske turarrangørene som sender bortimot 80 % av de kinesiske turistene til Norden.

Tourist taking pictures on DFDS ferry

Tidligere kombinerte kinesiske turister Skandinavia med for eksempel Tyskland eller Frankrike. Nå bruker de i større grad hele ferien sin i de nordiske landene, til gagn for oss alle», forteller Per Holte.

Det kan de skrive under på i Bergen. I den gamle verdenskulturarvbyen og inngangen til de norske fjordene har man opplevd en fantastisk stigning i antall besøkende fra Asia, forteller direktør Ole Warberg fra Visit Bergen. Særlig har kinesere markert seg positivt. Den felles nordiske merkevarebyggingen har betalt seg fullt ut, mener Ole Warberg. 

«For fire år siden hadde vi 4000 kinesiske turister. I 2016 hadde vi 40 000. Det er vår felles strategi med blant annet DFDS om å bygge merkevaren Norden som ett samlet produkt som betaler seg nå. Når folk kommer til Norden, besøker de sjelden bare ett land. de besøker flere. Derfor er samarbeidet en god strategi som helt sikkert vil bli forsterket i årene fremover. Asia er ennå et utviklingsmarked, hvor folk langsomt blir mer reisevante. Vi tror at det fremdeles er mye forretning å hente her, både når det gjelder grupper og individuelle reisende.»

Asians shopping on board DFDS vessel

Den utviklingen opplever også VisitDenmark. I dag fordeler antallet asiatiske gruppereisende og individuelle reisende til Danmark seg med ca. 80 % i grupper og 20 % individuelle, forteller direktør Flemming Bruhn.

«Akkurat nå føler mange asiater fremdeles at det er tryggere å bestille gjennom reisebyråer. Men en ny generasjon av reisevante og selvstendige asiatiske reisende er på vei, og i tiden fremover vil vi se at individuelle reiser utvikler seg enormt. Det ser vi blant annet hos japanerne og koreanerne, som ofte reiser selvstendig og allerede er et steg foran i fascinasjonen med det skandinaviske. De er mer interesserte i dansk design, livsstils-shopping i Illum og en tur på Louisiana enn Den lille havfrue og Amalienborg.»

Den nye generasjonen av yngre selvstendig reisende møter vi i den unge Elan Xiong, som stammer fra provinsen Jiangsu, ikke langt fra Shanghai. Hun studerer i Sveits og har reist på en ukes ferie til København og Oslo sammen med to venninner.

Asians enjoying drinks on Copenhagen - Oslo route

«Hittil har turen absolutt overgått mine forventninger. Det er lett å reise her og folk er vennlige og imøtekommende. De vakre husene i Nyhavn og særlig den enkle og elegante innredningen, som vi har sett mange steder i København, har vært veldig imponerende. Alle restaurantene har sett utrolig stilige og elegante ut og det er lett å se at det er lagt vekt på detaljene. Nå gleder vi oss til å se Oslo og noe av den berømte norske naturen

Klokken er 09.45 og Pearl Seaways er i havn. Gjestene forlater skipet og går ut av ankomsthallen, hvor Oslo ønsker velkommen med frostklart vintervær i en tåke som langsomt letter. De asiatiske turistene fotograferer ivrig omgivelsene og trærne som er fullstendig dekket av den fineste rimfrost. Elan Xiong og venninnene går besluttsomt opp mot byen, mens Ivan Tang og konen går om bord i den ventende turistbussen som skal bringe dem videre på deres skandinaviske eventyr. De vinker. Gleden og deres forventningsfulle smil får Oslos vintervær til å føles adskillige grader varmere.

Photo credit: Linda Johanson

close