Trods valutauro: Robust handel mellem Tyrkiet og EU

DFDS tror på langsigtet vækst i Middelhavet. Tyrkiets størrelse og karakteren af ​​Tyrkiets og EU's handelsforbindelser understøtter Tyrkiets vækstambitioner - og DFDS’ - til gavn for økonomi og beskæftigelse på begge sider.

DFDS-Trieste 210-FINAL low

De færreste ved, at deres computer, printer, music dock, tv, køleskab, plæneklipper eller motorsav - og endda bil - kan være produceret på en fabrik i Tyrkiet. Vi forbinder normalt Tyrkiet med strande, turistattraktioner og familieferier.

Turismen er imidlertid langt fra den største bidragyder til den tyrkiske økonomi. Det er industrien og landets eksport af biler og bildele, industrimaskiner, byggemaskiner, elektronik, tekstiler - og et stort antal andre produkter fra industriområderne i de hurtigt voksende tyrkiske bycentre.

Robust handel

EU, med Tyskland i spidsen, tegner sig for mere end halvdelen af Tyrkiets handel, der er bemærkelsesværdigt modstandsdygtig.

"Selvom vi oplevede et stort dyk i værdien af den tyrkiske lire i sommer, gav det kun en begrænset effekt på godsmængderne på vores skibe," siger DFDS’ CEO Niels Smedegaard. DFDS overtog for nylig det tyrkiske rederi UN Ro-Ro, som er den største transportør af varer mellem EU og Tyrkiet.

"Flere faktorer arbejder for stabilitet og vækst i handelen. Begge sider ønsker at fjerne barrierer for at stimulere yderligere handel. Desuden udgør biler og bildele, der går begge veje, den største del af varestrømmen. Materialer og dele fragtes til Tyrkiet til industriel forarbejdning og færdiggørelse - og meget ofte tilbage til EU til samlebåndsfabrikkerne. Eller strømmen går i modsat retning med europæiske leverancer af bildele til samlebånd i Tyrkiet – og endelig færdige biler tilbage til europæiske markeder," siger han.

Vækstperspektiver

"Afhængighed går begge veje, og det er også derfor, at vi forudser fortsat vækst i mængderne mange år frem. Lejlighedsvise ændringer og tilbageslag kan forekomme, men så mange faktorer arbejder for vækst, at vi tror på langsigtet vækst for vores forretning i Middelhavet,” siger Niels Smedegaard. Han ser derfor store fordele ved tættere handelsforbindelser mellem Tyrkiet og EU, ikke mindst for beskæftigelsen på begge sider.

Tyrkiet har en befolkning på over 80 millioner mennesker og er verdens 17. største økonomi. Handel og vækst sker i de store bycentre som Istanbul med mere end 15 millioner mennesker – som London og Paris tilsammen.

DFDS driver 12 store ro-ro fragtfærger i Middelhavet og transporterer omkring en tredjedel af alle trailere mellem Tyrkiet og EU. Havnene i Trieste og Toulon er forbundet med de tyske industricentre og byer i hele Europa via veje og togforbindelser, der når så langt som Göteborg og Oslo.

Group Communications

Global Media Relations

+45 31 16 28 47

grcom@dfds.com